Project 1999

Go Back   Project 1999 > General Community > Technical Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-14-2020, 12:55 PM
beaon beaon is offline
Aviak


Join Date: Feb 2011
Posts: 87
Default Reset Device. Losing hope

Hi P99ers

I've been struggling with this reset device() issue on my new machine since last spring. I feel like I've spent months trying so many things to eliminate it.

In my troubleshooting I got things to what seemed like a stable running game about 99% of the time however recently I seem to have taken 3 steps back and am now crashing, routinely, in my favorite goto exp zone.

One thing unique is that I seem to crash in the same vicinity every time. If I am going to crash I kind of know where in the zone its going to happen, this is not always avoidable and certainly not preferred.

All the online troubleshooting talks about switching from full screen to windowed mode. That is not my case. I get this error just by simply playing.

Last night I hit a new low coming out of sky hoping to get a little exp. I died twice from two crashes and ended up with less XP than I had going in.

I am wondering if anyone else has encountered this? I am not sure what else I can do? It is very disappointing.

So far the biggest improvement has been running EQ in windeq2 but even still I crash at specific spots. Does anyone have any other advice?

Basic System Specs
AMD 3700x
32GB memory
RTX 2070 Super

I run in winEQ2. I have play nice turned off but am now experimenting with turning it on, it makes some things slow. I have CPU affinity set to a single core. I limit frames to 60fps. My monitor is 4k but I run EQ in wineq2 at 1080.

Let me know if there is anything else I can share. I am getting a bit desperate so any advice is appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-14-2020, 02:40 PM
mcoy mcoy is offline
Planar Protector


Join Date: Mar 2017
Posts: 1,362
Default

Looks like that CPU can boost to 4.4GHz. EQ doesn't like anything over 4.2 (iirc). Maybe try limiting your boost clock?

-Mcoy
Reply With Quote
  #3  
Old 10-14-2020, 03:13 PM
beaon beaon is offline
Aviak


Join Date: Feb 2011
Posts: 87
Default

Confirm that turning on eqplaynice in wineq2 does not help. What is interesting is I do crash in specific locations.

Ok looking into this cpu clock speed thing noted by mcoy.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-14-2020, 03:36 PM
beaon beaon is offline
Aviak


Join Date: Feb 2011
Posts: 87
Default

@mcoy I have turned off my auto boost mode so now my CPU won't run past 3.6ghz. I ran past a spot that normally crashes me and it didn't. So if that ends up being a reliable fix I'll respond here.

So I guess so far so good but more testing needs to validate this.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-14-2020, 04:52 PM
beaon beaon is offline
Aviak


Join Date: Feb 2011
Posts: 87
Default

Confirmed limiting my CPU to 3600mhz did not solve the problem.

I have also tried:
Disabling windows 10 UAC.
Updated drivers numerous times.
Last edited by beaon; 10-14-2020 at 04:59 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 10-14-2020, 05:18 PM
YendorLootmonkey YendorLootmonkey is offline
Planar Protector

YendorLootmonkey's Avatar

Join Date: Mar 2010
Location: Surefall Glade
Posts: 2,034
Default

Quote:
Originally Posted by beaon [You must be logged in to view images. Log in or Register.]
Hi P99ers

I've been struggling with this reset device() issue on my new machine since last spring. I feel like I've spent months trying so many things to eliminate it.

In my troubleshooting I got things to what seemed like a stable running game about 99% of the time however recently I seem to have taken 3 steps back and am now crashing, routinely, in my favorite goto exp zone.

One thing unique is that I seem to crash in the same vicinity every time. If I am going to crash I kind of know where in the zone its going to happen, this is not always avoidable and certainly not preferred.

All the online troubleshooting talks about switching from full screen to windowed mode. That is not my case. I get this error just by simply playing.

Last night I hit a new low coming out of sky hoping to get a little exp. I died twice from two crashes and ended up with less XP than I had going in.

I am wondering if anyone else has encountered this? I am not sure what else I can do? It is very disappointing.

So far the biggest improvement has been running EQ in windeq2 but even still I crash at specific spots. Does anyone have any other advice?

Basic System Specs
AMD 3700x
32GB memory
RTX 2070 Super

I run in winEQ2. I have play nice turned off but am now experimenting with turning it on, it makes some things slow. I have CPU affinity set to a single core. I limit frames to 60fps. My monitor is 4k but I run EQ in wineq2 at 1080.

Let me know if there is anything else I can share. I am getting a bit desperate so any advice is appreciated.
Have you read/tried any of this:

https://www.project1999.com/forums/s...d.php?t=120438
__________________
Another witty, informative, and/or retarded post by:

"You know you done fucked up when Yendor gives you raid commentary." - Tiggles
Reply With Quote
  #7  
Old 10-14-2020, 08:45 PM
beaon beaon is offline
Aviak


Join Date: Feb 2011
Posts: 87
Default

I did read that. My problem isn't related to alt-tabbing or going in and out of windowed mode. It happens mid game, while game is in focus.

However I did see their notes about eqclient.ini settings. Mine do not match but I am not sure they should.

Here is what I have. Thoughts?

Quote:
[VideoMode]
WindowedWidth=1920
WindowedHeight=1080
Width=1920
Height=1080
FullscreenBitsPerPixel=32
FullscreenRefreshRate=0
WinEQWidth=1920
WinEQHeight=1080
Reply With Quote
  #8  
Old 10-14-2020, 11:20 PM
zactical zactical is offline
Decaying Skeleton


Join Date: Aug 2019
Posts: 4
Default

This is happening to me as well. I have read everything I can find about it and mostly the discussion is around alt-tabbing or going in and out of fullscreen. My lockups happen mid playing, certain death when charming in HS.

Anecdotally wineq2 seems to help a bit, but it still happens. Very frustrating.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-15-2020, 02:51 AM
Tunabros Tunabros is offline
Planar Protector

Tunabros's Avatar

Join Date: May 2018
Location: Taichung, Taiwan
Posts: 1,335
Default

I had this same issue before
I reccomend using WIN EQ it's really easy to use but you have to make an account

It helped with all my problems and it forces p99 to be in windowed

Hope it helps
Cheers
__________________
Former Member of <Kittens Who say Meow>
Blue: Retired Green: Active Red: Need new asap
Azile: Wanderer of the Glades
Last edited by Tunabros; 10-15-2020 at 02:51 AM.. Reason: I can't type lol
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2020, 02:54 AM
Tunabros Tunabros is offline
Planar Protector

Tunabros's Avatar

Join Date: May 2018
Location: Taichung, Taiwan
Posts: 1,335
Default

Basically what you do is download it after creating an account and set your EQ directory to it
follow the prompts blah blah blah

Then click on WIN EQ and go to your everquest default profile and the rest should run like butter
__________________
Former Member of <Kittens Who say Meow>
Blue: Retired Green: Active Red: Need new asap
Azile: Wanderer of the Glades
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:18 PM.


Everquest is a registered trademark of Daybreak Game Company LLC.
Project 1999 is not associated or affiliated in any way with Daybreak Game Company LLC.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.